
نظر رائفی پور در مورد بیت کوین!
مقدمه
سخنرانیهای علی اکبر رائفی پور در حوزههای مختلف همیشه جزو چالشیترین سخنرانیها بوده و هست. رائفی پور در تیرماه سال گذشته به میدان دفاع از بیت کوین و دیگر رمزارزها آمد و ضمن برشماری برخی از ویژگیهای منحصربهفرد بیت کوین، از برخی سنگاندازیها در مسیر کاربردی شدن بیت کوین در ایران پرده برداشت. نظر رائفی پور در مورد بیت کوین را با هم مرور میکنیم.
با هم به مرور مهمترین موارد ذکر شده در این سخنرانی میپردازیم.
با بیت کوین تحریمها را دور بزنید.
رائفی پور سخنان خود را با روش استخراج بیت کوین آغاز کرد و بیت کوین را بهترین شیوه دور زدن تحریمها معرفی کرد.
دردسرهای سوئیفت و دیگر کانالهای مالی در بیت کوین وجود ندارد. اصلاً محدود به جغرافیای خاصی نیست و جغرافیا در آن بیمعنا است؛ چراکه تمام مراحل آن در فضای سایبر صورت میگیرد. بیت کوین غیرقابل رهگیری است. وقتی غیرقابل رهگیری باشد، دیگر کسی نمیتواند پولهای ما را بلوکه کند.
چرا بیت کوین خلق شد؟
نظر رائفی پور در مورد بیت کوین و چرایی ایجاد آن نیز جالب و خواندنی است:
بیت کوین به وجود آمده است تا مدیریت پول از دست دولتها به دست خود مردم سپرده شود.
دلیل مخالفت دولتها با بیت کوین هم دقیقاً همین موضوع است. شما میدانید که تمام سیاستهای پولی یک کشور در دست دولت است. مردم میتوانند با بیت کوین دولت را دور بزنند و از طریق آن پولشویی کنند. این نظر دولتها است. به همین دلیل با بیت کوین مخالفت میکنند.
سنگاندازی در پیش پای خودیها برای استخراج بیت کوین
نظر رائفی پور در مورد بیت کوین کمکم رنگ و بوی انتقادی گرفت:
شما تحریم هستید و آنها هم به دنبال رهگیری دارایی شما، پس چرا ماینینگ نمیکنید؟ چرا بیت کوین استخراج نمیکنید که نتوانند رد پول شما را بگیرند و آن را پیگیری کنند؟
نیروگاههای کوچکی بودند که برای فرار از ورشکستگی میخواستند ماینینگ کنند. به آنها گفتند حق ندارید استخراج بیت کوین انجام بدهید.
هزینه هر مترمکعب گاز در این نیروگاهها 5 تومان است ولی برای مراکز صنعتی 80 تا 100 تومان است. برای مصارف خانگی هم که بین 100 تا 500 تومان در نظر گرفتهاند. بعد هزینه گاز صادراتی 400 تومان است. این نیروگاههای در حال ورشکستگی حاضر شدند گاز را با قیمت 400 تومان بخرند و ماینینگ کنند. ما حساب کردیم اگر این نیروگاهها گاز را 1200 بخرند و با برق تولیدی ماینینگ میکردند، باز هم سود میکردند. اما باز هم به آنها گفتند نمیشود و حق استخراج بیت کوین را ندارید. به نظر شما این مخالفتها اتفاقی هستند؟
حالا گاز را به نیروگاههای اسقاطی و بدون بازدهی همان 5 تومان میفروشند.
رفتار دولت با دیگر صنایع چگونه است؟
آیا رفتار دولت با دیگر صنایع نیز همینگونه است؟ پاسخ را از زبان دکتر رائفی پور بشنوید:
یک سری صنایع هستند که انرژی را با 0.1 قیمت جهانی آن مصرف میکنند. صنایع پرسودی مانند سیمان، فولاد، مواد غذایی و پتروشیمی، مشمول این قانون میشوند که بتوانند رقابت کنند.
پس چرا به این صنایع نمیگویند ما برق را به شما با قیمت پایین نمیفروشیم؟
چون برق و صنعت برق مبنای همه چیز است. اگر چنین اتفاقی بیفتد، دیگر فقط گاز نیست، ما برق هم داریم که ایران را تبدیل به هاب انرژی در دنیا میکند.
وقتی ایران تبدیل به هاب انرژی بشود، ماینینگ تبدیل به یک معادله سودمند میشود. از طرفی با تبدیل گاز به برق سود خواهیم کرد و از طرف دیگر با تبدیل این برق به بیت کوین سود دوچندانی عایدمان میشود.
استفاده از گاز در زمان تحریم
رائفی پور در این زمینه هم گفت:
یکی از کارهایی که انجام دادند این بود که برای نیروگاهها راندمان جدید تعریف کردند و به آنها ابلاغ کردند. به آنها گفتند یا راندمان نیروگاه خود را به 35 تا 40% برسانید یا دیگر به شما گاز نمیدهیم. اگر هم بخواهیم بدهیم، با قیمت بالاتر به شما میدهیم، اگر نمیخواهید، تعطیل کنید و بروید.
به برخی دیگر از این نیروگاهها گفتهاند یا راندمان خود را به 55% تا 60% برسانید یا تعطیل کنید. هیچ نیروگاهی در دنیا نتوانسته است به این راندمان دست پیدا کند. حتی نیروگاههای آمریکایی و آلمانی هم توانایی چنین کاری را ندارند. نیروگاههای آلمانی و آمریکایی از سیستم بازیافت حرارتی استفاده میکنند و در بهترین حالت فقط 40% بازدهی دارند. حالا یک تعدادی از نیروگاههای قدیمی و بزرگ هم هستند که نهایتاً راندمان 10 درصدی دارند. به اینها کاری ندارند، اما به آن نیروگاههای کوچک که اتفاقاً کمک خوبی برای اقتصاد جامعه محسوب میشوند، ضربه میزنند. اسنادش هم هست.
در دورهای که تحریم هستیم، چرا باید هزینه کنیم و سلولهای خورشیدی وارد کنیم؟ نیروگاههای خورشیدی 10 برابر نیروگاههای گازی هزینه دارند. کدام آدم عاقلی این کار را میکند که اینها انجام میدهند؟ ما گاز مجانی داریم، آن وقت باید روی سلولهای خورشیدی هزینه کنیم.
من به شما میگویم که چرا این اتفاق افتاده است:
قرارداد پاریس
به تحلیل دکتر رائفی پور در مورد قرارداد پاریس توجه کنید:
همه این اتفاقات به خاطر قرارداد پاریس است. بر اساس این قرارداد، رشد نیروگاههای گازی باید متوقف میشد که اتفاقاً متوقف شد. نتیجهاش را سال گذشته با قطع برق منازل مسکونی دیدیم. اگر امسال شاهد قطع برق منازل نیستیم به این دلیل است که امسال برق واحدهای صنعتی را قطع میکنند.
از آن طرف میخواهند موضوع وجهه سیاسی پیدا نکند، بیت کوین را علم کردهاند.
نیروگاهها برای تولید هر کیلووات برق، بین 160 تا 170 تومان هزینه میکنند. بعد این برق را چند از اینها میخرند؟ 110 تومان. کی تسویه حساب میکنند؟ 6 ماه دیگر. اینها همه سنگاندازی در مسیر نیروگاههای کوچک است. من شخصاً با برخی از صاحبان این نیروگاهها صحبت کردهام. حتی دیگر توان پرداخت حقوق کارمندان و کارگران خودشان را هم ندارند. برخی هم که اصلاً تعطیل کردهاند، چون به هیچ وجه بهصرفه نیست.
برق نیروگاههای گازی را 110 تومان میخرند و برق نیروگاههای خورشیدی را بین 1000 تا 1100 تومان. یعنی 10 برابر قیمت نیروگاههای گازی. با زبان بیزبانی میگویند چه کسی کار کند و چه کسی بیکار شود. خب حالا اگر بخواهند به معاهده پاریس عمل کنند، باید نیروگاههای خورشیدی برپا کنند. از نیروگاههای خورشیدی چه کسانی سود میبرند؟ آقازادهها.
اصلاً وارادات نیروگاههای خورشیدی زیر نظر آقازادهها است. معاملات را در ایران جوش میدهند و پورسانت میگیرند. سود اصلی هم برای طرف اروپایی است. در همین مدت جابهجایی وزیر نیرو، تعداد زیادی قرارداد بسته شد.
ایران، بی رقیب در ماینینگ و قیمت برق
«ارزانترین برق دنیا را ایران دارد.»
در بین کاربران رمزارزی، بر کسی پوشیده نیست که در عرصه استخراج بیت کوین، برق همه چیز است. این مهم در سخنرانی رائفی پور در مورد بیت کوین هم به چشم میخورد.
میزان پردازش ماینرها را بر مبنای تراهش اندازهگیری میکنند. به تعبیر دیگر با هر هزار تراهش میشود هزار میلیارد محاسبه را فقط در یک ثانیه انجام داد. به همین خاطر درون دستگاههای استخراج یا همان ماینر چند سیپی یو وجود دارد که بتواند این حجم محاسبات را انجام دهد. در چین دستگاههای ماینر را جمع کردند؛ چون تعرفه برق در آنجا بالا است.
ما برق ارزان داریم. چرا اجازه نمیدهند که به صورت قانونی استخراج بیت کوین انجام بشود؟ چرا دولت مکانهایی را که تحت نظارت خودش باشد، برای استخراج بیت کوین در نظر نمیگیرد؟
وزارت نیرو یکی از بدهکارترین وزارتخانهها است. اگر پروسه استخراج بیت کوین به درستی انجام بشود، بیش از 7 میلیارد دلار درآمد برای این وزارتخانه حاصل میشود. با این درآمد، نه تنها میتواند بدهیهای خود را بپردازد، بلکه سود خوبی هم برایشان باقی میماند.
معرفی فارمهای بزرگ دنیا
در میان صحبتهای رائفی پور در مورد بیت کوین، معرفی فارمهای بزرگ دنیا نیز نکته قابل تأملی برای دوستدارن رمزارزها داشت:
ابتدا برخی از فارمهای بزرگ دنیا را معرفی میکنم.
فارم جنسیس
این فارم در دو کشور ایسلند و کانادا تأسیس شده است. از خصوصیات این فارم این است که زمینگرمایی است. یعنی چی؟ یعنی از اختلاف دمای سطح زمین و داخل زمین، برق تولید میکنند و برای ماینینگ از این برق استفاده میکنند. این فارم بیش از 1000 تراهش قدرت پردازش دارد.
فارم دالیان چین
توان پردازشی 36000 تراهشی این فارم به قدری بود که 3 درصد بیت کوین دنیا در این مزرعه استخراج، ماین میشد. تعرفه برق در چین ارزان است اما ایران برق ارزانتری دارد.
فارم کارلسون
دیو کارلسون که قبلاً از مهندسان مایکروسافت بوده، این فارم را راهاندازی کرده است. او برای این کار از 1700 GPU، بهره برده است. جالب است بدانید که دیو کارلسون برای این کار یک نیروگاه آبی شخصی هم تأسیس کرده است. یعنی با استفاده از آب رودخانه درآمدزایی کرده است. این فارم توان پردازش 1300 تراهشی دارد.
فارم Fury در گرجستان
مصرف برق در گرجستان بسیار پایین است. چرا؟ چون هوای خیلی سردی دارد. حالا دولت این کشور به هر کسی که بخواهد فارم راهاندازی کند، هم یارانه میدهد و هم حمایت میکند.
فارم مغولستان
در مغولستان فارمی وجود دارد که از 2500 ماینر تشکیل شده است. از این فارم به طور متوسط روزانه 1700 بیت کوین استخراج میشود.
1700 بیت کوین در یک روز یعنی ایجاد یک درآمد باورنکردنی برای آن کشور.
مصرف برق توجیه اقتصادی دارد!
نظر رائفی پور در مورد بیت کوین فقط به مزایای استفاده از آن ختم نشد. وی در قسمتی از سخنرانی خود به توجیه مصرف برق در زمینه استخراج بیت کوین پرداخت:
پیک بار مصرف برق ما فقط 222 ساعت است. آن هم در تابستان که مصرف برق به اوج میرسد. کل میزان برق مصرفی این مدت بین 50 هزار تا 60 هزار مگاوات است. این میزان در زمستان به نصف این عدد تقلیل پیدا میکند. برق، قابلیت ذخیرهسازی ندارد و به همین دلیل هدررفت آن بالا است. یعنی اگر استفاده نکنید، از بین میرود. خب چرا در زمستان یا ساعاتی که غیرپیک محسوب میشود، از برق برای استخراج بیت کوین استفاده نکنیم؟
هیچ کس نمیتواند جلوی بیت کوین را بگیرد و آن را تحریم کند.
آگاه باشید هر وقت رسانهها خبری را پررنگ کردند، باید به آن شک کنید.
چرا بحران آب برای من مهم شد؟ چرا موضوع یوزپلنگ ایرانی برای من شکبرانگیز شد؟ به دلیل اینکه رسانهای شدند. مصرف برق کل ماینینگ کشور 500 مگاوات هم نمیشود. این در حالی است که پیک مصرفی برق ما 55000 مگاوات است.
نفرین آیندگان را به جان نخرید!
آیندگان در مورد این برهه از تاریخ نظر خواهند داد. دوران این مناسبات سیاسی و غیره هم تمام میشود. اما مواظب باشید مورد نفرین آیندگان قرار نگیرید. این آخرین جملات رائفی پور در مورد بیت کوین در این سخنرانی بود.
سخن پایانی
اظهار نظر رائفی پور در مورد بیت کوین در حالی در تیرماه سال گذشته ایراد شده بود که هنوز خبری از قانونی شدن استخراج بیت کوین در ابران نبود. در آبان سال گذشته دولت مجوز راهاندازی فارمهای بیت کوین را صادر کرد و صدالبته که هیچ دلیلی مبنی بر مؤثر بودن اظهارنظر رائفی پور در مورد بیت کوین با تصویب این قانون وجود ندارد.