
همه چیز درباره رمزارز تتر ، فرمانروایی تتر در چین و روسیه
در حقیقت تتر، رمزارزی است که برای حفظ برابری با دلار آمریکا طراحی شده است
مقدمه
به دلیل وجود قوانین نظارتی شدید در چین برای کنترل سرمایهها، واردکنندگان چینی برای بازگرداندن مبالغ زیاد به کشورشان با چالش روبهرو هستند. بازرگانان چینی هم سرمایهی خود را به بیتکوین تبدیل میکنند تا برای انتقال آن مانعی نداشته باشند، اما بعد از سقوط بیتکوین در سال 2018 به ارز تتر روی آوردند. در حقیقت تتر، رمزارزی است که برای حفظ برابری با دلار آمریکا طراحی شده است و ارزش هر تتر، معادل 1 دلار آمریکا است. در حال حاضر، روزانه میلیونها رمز ارز بین چین و روسیه جابجا میشوند، اما قطعاً تتر (Tether) فرمانروای این مسیر است. به گفتهی یکی از کارگزاران در مسکو، علیرغم ابهامات زیادی که هنوز در خصوص رمز ارز تتر مطرح هستند، هیچکس واقعاً به پشتیبان این ارز اهمیتی نمیدهد. به هر حال، بازرگانان چینی، هر روز بیش از 30 میلیون تتر (USDT) از میزهای معاملاتی مسکو خریداری میکنند تا به کیف پول خود در چین منتقل کنند.
روز کاری میزهای معاملاتی تتر در مسکو
دفاتری که از کف تا سقف با شیشه پوشیده شدند و مملو از صدای دستگاهای پولشمار هستند، جزو نشانههای بارز مسکو محسوب میشوند. یکی از سرپرستان میزهای معاملهی ارزهای دیجیتال (OTC) که ما او را OLEG مینامیم، میگوید: «این صدا در تمام 24 ساعت هفته شنیده میشوند. به عقیدهی وی، اقتصاد روسیه به دلیل خیل عظیمی از بازرگانان چینی که هر روز با کیفهای بزرگی از پول وارد کشور میشوند، پر رونق و کارآمد شده است.» میز معاملهی او به تنهایی روزانه حدود 3 میلیون دلار رمزارز میفروشد که بیشتر آنها به چین منتقل میشوند.
اما سوال اصلی این است که کدام رمزارز بیشتر به فروش میرسد؟ OLEG اینطور پاسخ میدهد که تنها 20 درصد از فروش او به بیتکوین به عنوان قدیمیترین رمزارز با بیشترین سرمایهگذار در دنیا، اختصاص دارد و 80 درصد مابقی مختص توکنهای دلار آمریکا است که با نام تتر یا USDT نیز شناخته میشوند.
یکی از بهترین کاربردهای رمزارز تتر، فراهم کردن امکان مبادلهی سریع بین صرافیها برای معاملهگران رمزارز است و بدین ترتیب فرصت بهرهمندی از تغییر قیمت بازار را پیش روی آنها قرار داده است. به گفتهی برخی از کارگزاران رمزارز روسی، تتر در دنیای واقعی به عنوان سرویس انتقال وجه بازرگانان محلی چینی عمل میکند. آنها افزودند که کل حجم تتری که تجار چینی هر روز میخرند، ممکن است به 10 تا 30 میلیون دلار هم برسد. مایا شاخنازارووا رئیس تجارت فرابورس یکی از صرافیهای بینالمللی سنگاپوری (Huobi) در روسیه میگوید: «چینیها مقدار زیادی پول نقد در مسکو جمع میکنند و بعد برای انتقال پولشان به چین به تتر نیاز دارند. این فرآیند سادهای است. مشتری با پول نقد وارد صرافی میشود و بعد از توافق بر سر قیمت جهانی ثبت شده، معامله انجام میشود. مشتری پول نقد و آدرس کیف پول اینترنتی خود را میدهد و فروشنده USDT او را به کیف پولش واریز میکند.»
چرا رمزارز تتر؟
تتر نه تنها تمام مزایای معمول رمزارزها را دارد بلکه بر خلاف سایر سکهها هیچ مرزی برای جابجایی روزانه نیز ندارد. به بیانی دیگر تتر در مورد اینکه چه مقدار پول قرار است به چه مقصدی برود هیچ محدودیتی ندارد.
علیرغم وجود پارهای از ابهامات در مورد دلار پشتیبان تتر و پیگیری پروندهای علیه شرکت صادرکننده در دادستان کل ایالتی نیویورک (NYAG)، هر تتر معمولاً به نرخ ثابتی معادل یک دلار آمریکا معامله میشود.
اکثر معاملات روبل به تتر در دفاتری واقع در آسمانخراشهایی سر به فلک کشیده و پوشیده از استیل و شیشه در شهر مسکو انجام میشود. شاخنازارووا طی مصاحبهای با CoinDesk اظهار کرد که تعداد زیادی دفاتر فرابورس در آسمانخراشهای مسکو وجود دارند که حجم معاملات روزانهی هر یک از آنها به 10 میلیون دلار میرسد و تمام آنها به صورت نقدی پرداخت میشوند.
تتر نابودکننده دیگر رمزارزها
تاجران بازار سیاه چینی قبل از بازار خرسی (Bear Market) سال 2018 به بیتکوین اعتماد کرده بودند. رومان دوبرین یکی دیگر از معاملهگران فرابورس که اکثر مشتریهای او چینی هستند و از طریق تلگرام با او ارتباط برقرار میکنند به CoinDesk گفت: «زمانی که قیمتها روز به روز افزایش مییافتند، واسطهها و دلالها به چینیها کمک میکردند تا رمزارز بخرند و از این راه سود بیشتری کسب کنند. اما در سال 2018 همه چیز متلاطم شد، بازار بیتکوین حتی با امید به اینکه دست آخر ارزش آن، مساوی ارزش اولیهاش یا کمی بیشتر باشد، خیلی پر مخاطره شد. همینطور که قیمت بیتکوین پایین و پایینتر میآمد، تتر به خاطر سهولت در استفاده محبوبتر میشد. چین در حال حاضر کاملاً به USDT متکی شده است.»
معاملهگرانی که قصد خرید و فروش USDT دارند، ابتدا باید توسط سازمان تتر، احراز هویت (KYC) شوند. اما از آنجا که تتر نوعی توکن است و توکنها با اولویت بالاتری نسبت به بیتکوین، اتریوم و.. در شبکهی بلاکچین اجرا میشوند، هر کسی میتواند آن را دریافت و ارسال کند و معاملات ثانویه هیچ محدودیتی ندارند. بازرگانان حتی با وجود اینکه بانک مرکزی جمهوری خلق چین، تبدیل Fiat به سایر رمزارزها و خارج کردن رمزارزها به خارج کشور را از سپتامبر 2017 منع کرده است، قادرند به راحتی USDT را به Fiat تبدیل کنند. آن دسته از معاملهگران چینی که نیاز به تبدیل رمزارز به یوآن چین دارند، میتوانند با مراجعه به صرافیهایی مثل Huobi و OKEx، خریدار همسانی را پیدا کرده و سپس از طریق برقراری ارتباط کابلی بین بانکی یا به کمک AliPay و WeChat Pay مشکل خود را حل کنند.
مدتهاست که منتقدان تتر در صدد یافتن پاسخ سوال خود در مورد پشتیبان واقعی این ارز هستند و میخواهند بدانند که آیا واقعاً به ازای هر تتر، یک وثیقهی 1 دلاری وجود دارد یا خیر؟ طی بررسی پروندهی NYAG مشخص شد که سازمان تتر، بخش بزرگی از سرمایهی خود را به Bitfinex وام داده است و در حال حاضر فقط 74 درصد از سکههای او با دلار پشتیبانی میشوند. البته ظاهراً هیچ کدام از این مسائل روی معاملهگران و بازرگانان چینی تاثیر نداشته است.
به نظر کنستانتین پلاوینک (مدیر ارشد Xena)، هیچکس واقعاً به حامی تتر اهمیت نمیدهد و اعتماد به نفس تتر در بازپرداخت بدهیهایش متکی به پیشنیه و مکانیزم راحت اوست. بازار به تتر نیاز دارد، بنابراین به راحتی اعتمادها را جلب خواهد کرد.
همچنین کارگزاران رمزارزها خاطر نشان کردند که حجم گردش رمزارز تتر در طول روز نسبت به عرضهی اولیهی آن چندین برابر میشود و اثباتکنندهی این حقیقت است که مردم چند مرتبه در روز از این توکن استفاده میکنند. به طور مثال CoinMarketCap در تاریخ 29 جولای، گزارشی منتشر کرد که نشان میدهد حجم معاملات ثبت شده از USDT در یک 24 ساعت چیزی در حدود 17.5 بیلیون دلار بوده، در حالیکه کل عرضهی تتر در آن روز نزدیک به 4 میلیارد دلار بوده است. تتر به دلیل چرخش سریع وجوه، بهترین انتخاب برای پرداختهای روزانهی بازرگانان است.
در مسکو به CoinDesk گفتند که مقدار زیادی تتر یک شبه به چین منتقل و سپس به یوآن تبدیل میشوند. ولادیسلاو بلوچنیکوف، مدیر محصول کیف پول رمزنگاری Chatex، میگوید: «USDT با اتکا به قدرت عادت و اعتماد کاربران خود پیش میرود. رمزارز تتر حتی در صورتی که نیمی از پشتوانهی خود را از دست بدهد، باز هم قدرت و محبوبیت خود را از دست نخواهد داد.»
دور زدن کنترل سرمایه
کمی که به گذشته برگردیم، میبینیم که دولت چین قوانین نظارتی شدیدی برای کنترل سرمایهها اعمال کرده و میزان خرید و فروش ارز خارجی را به سالی 50000 دلار برای هر فردی محدود کرده است. هرچند افراد میتوانند تقاضای افزایش سهمیه بدهند اما باز هم میزان خرید و فروش ارز خارجی محدودیت دارد. طبق گزارش منتشر شده از بلومبرگ در سال 2017، چینیها به خاطر همین شرایط به ارزهای دیجیتال روی آوردند تا به کمک آن بتوانند سرمایهی خود را بین کشورهای مختلف، جابجا کنند.
حقیقت این بود که تجار چینی کالاهای ارزان قیمت را وارد مراکز خرید روسیه میکردند و برای جابجایی پول سراغ ارزهای دیجیتال میرفتند. البته مقامات روسی در سال گذشته به طور رسمی این موضوع را تشخیص دادند.
یوری پولوپانوف، رئیس نظارت مالی و کنترل ارزی بانک روسیه، طی رویدادی به میزبانی تامسون رویترز در آپریل 2018 گفت: «چندین مرکز تجاری بزرگ در مسکو وجود دارند که در مجموع حدود 9.5 میلیارد دلار گردش نقدی کنترلنشدهی ماهانه دارند که بخش عمدهی آن مربوط به بازرگانان چینی است. این مراکز در انبارهای عظیم حومهی مسکو واقع شدند و از طریق غرفههای خردهفروشی، لباسهای ارزان را به صورت نقدی میفروشند. آنها مدینهی فاضلهی افرادی هستند که توان پرداخت هزینههای گزاف برای خرید لباس حتی از فروشگاههای زنجیرهای روسی را ندارند. وی با استناد به گزارش خبرگزاری RBK اضافه کرد که ما شاهد تبدیل بیشتر درآمد حاصله به رمزارزها هستیم که به هیچ وجه گزارش نشدند. سپس این ارزهای دیجیتال از طریق ایمیل به کشور مبدا تجار منتقل میشوند تا به پول محلی آنجا تبدیل شوند.»
مطابق گزارش یکی از روزنامههای روسی در ماه مارچ 2019، پولهای حاصل از فروش کالاها در مکانهایی مثل هتلی به نام Druzhba (به روسی یعنی دوستی) در مجاورت مرکز خریدی به نام مسکو گردآوری شده و پس از تبدیل به رمزارز به هنگکنگ منتقل میشوند. منابع نوویا گازتا (Novaya Gazeta) تخمین میزنند که گردش مالی دفاتر تجارت عمدهفروشی در درزنا روزانه بین 10 تا 12 میلیون دلار است. این عملیات، مدت کوتاهی پس از حملهی پلیس به هتل مذکور و مراکز ذکر شده توسط بانک روسیه، در مارچ امسال متوقف شد.
دوبرین معتقد است که گرچه هنوز برخی از میزهای کوچک معاملهی رمزارزها فعالیت میکنند اما قطعاً توان پاسخگویی به نیاز تجار چینی را ندارند. وی در ادامه افزود که اکثر معاملهگران خارجی به دلایل مختلفی از مراجعه به این میزها واهمه دارند. به طور مثال، پرسنل این مراکز دقیقاً میدانند که چه مقدار پول همراه شماست، پس ممکن است در راه بازگشت با دزدان مسلح روبهرو شوید. به همین دلیل اکثر مراجعهکنندگان به این مراکز، محافظان مسلح به همراه دارند.
مقالات دیگر را نیز مطالعه کنید:
معاملات ارزهای دیجیتال در چین-خرید و فروش بیت کوین
تراکنش های خرید و فروش تتر و بررسی اثرات مهاجرت تتر بر بلاک چین اتریوم
خرید تتر-استیبل کوین تتر چیست؟ آشنایی با مزایا و معایب تتر (USDT)